kerntaak

Valorisatie

Valorisatie groeit steeds nadrukkelijker uit tot een kerntaak aan onze universiteit. Midden 2023 trad een nieuwe vicerector valorisatie aan met de ambitie om valorisatie te verbreden, te verbeteren en resoluut te kiezen voor waardevolle, duurzame, lange-termijn impact. We zetten die ambitie onverminderd verder met dezelfde vicerector, voortbouwend op de reeds gelegde fundamenten en netwerken.

Het industrieel onderzoeksfonds is georganiseerd op associatieniveau waarbij we samenwerken met AP en Karel de Grote hogescholen en de Antwerp Maritime Academy en we hen nadrukkelijk de hand willen reiken om tot meer gezamenlijke valorisatieprojecten te komen. We betrekken bij de verschillende stappen in het valorisatieproces ook andere essentiële partnerorganisaties waaronder het Antwerpse stadsbestuur, het Havenbedrijf, de provincie, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), de Antwerp Management School (AMS), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), VOKA, de Vlaamse strategische onderzoekscentra (SOC's), de Vlaamse Speerpuntclusters, het bedrijfsleven en andere institutionele en maatschappelijke actoren.

De transfer van technologie omvat de essentiële taak van kennistransfer (met de inzet van Valorisation office). Daarbij willen we naast de gekende taken rond intellectuele eigendom, licentie-management en de ondersteuning bij de opstart van spin-offs ook sterk inzetten op het coachen van de geïnteresseerde onderzoekers richting technologietransfer. Ethische en duurzaamheidsscreening gaan we toevoegen om de maatschappelijke impact te verhogen van de talrijke innovaties die binnen de universiteit ontwikkeld worden. We ontwikkelen ook een stimulerende omgeving  voor studenten en onderzoekers die willen ondernemen. Onze universiteit kent nu een honderdtal student-ondernemers, waarvoor we aandacht moeten hebben om hen gerichter en efficiënter te ondersteunen en dit op een gecoördineerde manier vanuit valorisatie en onderwijs. Ondernemen kan verschillende vormen aannemen en we willen dan ook ondernemerszin stimuleren, erkennen en waarderen.

Daarnaast zetten we valorisatieteams in om binnen focusdomeinen (duurzame chemie & materialen; infectieziekten & milieugezondheid; grootstedelijkheid & smart city, mobiliteit & logistiek) te komen tot ‘innovation partnerships’. Daarbij hervormen we AVD (Antwerp Valorisation and Development) tot een transparante business unit met gerichte ondersteuning en een duidelijk financieel kader. We werken aan gedragen ecosystemen binnen onze ‘open Innovation Hubs’ (BlueApp, The Beacon, Vaccinopolis) en het wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Samenwerking, vertrouwen en verbinding zijn daarbij sleutelwoorden om vanuit (basis)onderzoek tot kennisvalorisatie te komen, samen met industriële partners en maatschappelijke actoren waarbij we onze onafhankelijkheid altijd bewaren. We ondersteunen dan ook graag verbindende initiatieven zoals Antwerp Health Harbour en TakeOffAntwerp.