kandidaat vicerectoren

Team

 

Ik ga de uitdagingen aan samen met een dynamisch en jong maar ervaren team van vier kandidaat-vicerectoren:

  • Chris Van Ginneken
    kandidaat vicerector Onderwijs en Studentenzaken 
  • Maarten Weyn
    kandidaat vicerector Onderzoek en Impact 
  • Nathalie Dens
    kandidaat vicerector Maatschappelijk Engagement en Internationaal Beleid 
  • Steven Van Passel
    kandidaat vicerector Valorisatie en Duurzaamheid 

De uitbreiding van de functies van de vicerectoren benadrukt het belang dat we hechten aan die bijkomende werkdomeinen. Het zijn bovendien transversale domeinen die de gebruikelijke verticale structuren overspannen. Zo stimuleren we alvast de onderlinge verbinding tussen diensten.

Onderwijs en Studentenzaken

Chris Van Ginneken -

Direct na mijn studies diergeneeskunde aan de Universiteit Gent begon ik als mandaatsassistent aan de UAntwerpen, toen nog RUCA. Voor mijn doctoraatsonderzoek richtte ik me op de perinatale ontwikkeling van varkens, een onderwerp dat me nog dagelijks fascineert. Dit onderzoek, oorspronkelijk beschrijvend, heeft zich verder ontwikkeld tot functioneel en translationeel onderzoek in een team van 2 profs en ongeveer 15 medewerkers. Je vindt meer informatie op https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/coped/. Mijn onderwijsportfolio evolueerde mee met curricula en toont mijn interesse en expertise voor ‘animal biosciences’. Het bevat opleidingsonderdelen in de bachelor, master en summerschools met onderwerpen die gaan van anatomie, diergeneeskundige vaardigheden tot project designer in laboratory animal sciences. Ik geniet van onderwijs, zowel aan de lesgevende als aan de lerende zijde. Als levenslange leerder specialiseerde ik mij in onderwijs (via de docentenopleiding), laboratory animal sciences en vakdierenarts varken. Mijn passie voor de beleid en de kwaliteit van het onderwijs blijkt uit de realisatie en coordinatie van een Europese Joint Master (Erasmus +), als voorzitter van de Education&Training board van FELASA en als lid van de VLIR werkgroep rond opleidingen proefdierkunde.

Al van bij de start van mijn carrière aan de universiteit lag beleid voeren me nauw aan het hart en was ik AAP afgevaardigde in verschillende raden. Binnen de faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen ben ik momenteel CIKO-coördinator en vice-decaan met een zwaartepunt bij onderwijs. Ik zetel in de Onderwijsraad, Raad Van Bestuur, Bestuurscollege, ben secretaris van de Ethische Commissie Dierproeven en was voorzitter van de stuurgroep Gelijke kansen en Diversiteit. Ik leerde hierdoor de universiteit en haar beleid in vele verschillende facetten kennen. De kwaliteitscultuur van onze instelling, de participatie van studenten in diverse raden en commissies, de aandacht voor diversiteit en inclusie verrijken de opdracht om als vice-rector onderwijs met veel passie en samen met iedereen het onderwijs aan de universiteit verder mee vorm te geven.

Onderzoek en Impact

Maarten Weyn

Ik studeerde af als is industrieel ingenieur elektronica-ict aan de toenmalige Hogeschool Antwerpen op de Paardenmarkt en behaalde daarna mijn doctoraat in Computerwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ik ben momenteel gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, vice-decaan onderzoek van de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen en adjunct-voorzitter van het Industrieel Onderzoeksfonds van de Universiteit Antwerpen en zetel in onder andere de onderzoeksraad, raad Antwerp Doctoral School en de ethische Commissie voor Misuse, Human Rights & Security. Ik ben medeoprichter van de spin-offs Aloxy, CrowdScan, IoSa en AtSharp, en betrokken bij de oprichting van de spin-offs 1OK en Viloc. Ik werkte actief mee als maker bij het Canvas programma Team Scheire. En heb een uit de hand gelopen passie voor bier brouwen.

Het samenbrengen en verbinden van mensen is altijd een passie van mij geweest. Als student heb ik vroeger mee de Vlaamse Scholierenkoepel opgericht en daarna enkele jaren voorzitter geweest van de Europese overkoepling OBESSU vanwaaruit ik onder andere in de Council of Europa meevocht voor Human Rights Education en een betere participatie van scholieren in het beleid van het onderwijs systeem.

Door mijn betrokkenheid in verschillende leescommissies binnen de universiteit (IOF, Infrastructuuraanvragen, kernfaciliteiten, iBof, ...) en extern (voor VLAIO, Europese Unie, EUSPA, en buitelandse onderzoeksorganiaties) heb ik een enorm respect gekregen voor de verscheidenheid aan onderzoek die er in vele domeinen gebeurt. Deze verscheidenheid moeten we omarmen en daar wil ik mij als vice-rector 100% voor inzetten.

Maatschappelijk Engagement en Internationaal Beleid

Nathalie Dens

Ik vatte in 1999 mijn studies Handelsingenieur aan als laatste lichting van het toenmalige UFSIA. Bij mijn afstuderen kreeg ik de kans te doctoreren en ik had het geluk daarna meteen te kunnen starten als docent in het Marketing departement van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie en vrij snel door te groeien tot gewoon hoogleraar.

Ik draag mijn onderzoek naar de effectiviteit van persuasieve communicatie voor verschillende communicatievormen en -strategieën breed uit. Mijn huidige onderzoeksinteresses omvatten effecten van voedingswaarde-etikettering op de voedselkeuze van consumenten, marketing voor gezondheid en sociale winst, gepersonaliseerde reclame, online reviews, interculturele reclame en betrokkenheid van belanghebbenden voor duurzame innovatie. Ik heb verschillende onderzoeksprojecten behaald en begeleid, waaronder FWO-beurzen, FWO-projecten, een MSCA postdoctoraal beurs en een multidisciplinaire BOF GOA.

Ik raakte al op jonge leeftijd betrokken als secretaris van het jeugdbestuur van de tennisclub en in de leerlingenraad van mijn middelbare school. Als student was ik vijf jaar lang actief bij AIESEC, waarvan twee jaar als vicepresident van Human Resources. Ik organiseerde een internationale conferentie en een casestudyweekend namens vijf grote bedrijven.

De Universiteit Antwerpen is al bijna 25 jaar mijn thuis. Onnodig te zeggen dat ik haar een warm hart toedraag. Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik kreeg, de mensen die ik ontmoette en het plezier om nog elke dag bij te leren. Ik ben voorzitter van de facultaire onderwijscommissie van de Faculteit Bedrijfskunde en Economie (FBE) en lid van het Dagelijks Bestuur. Ik ben opleidingsverantwoordelijke voor de bachelor en master TEW: bedrijfskunde en de master Business Economics. Ik ben ook voorzitter van de marketingcommissie van FBE en lid van de stuurgroepen marketing en communicatie en “Dynamics 365 – Student recruitment” van de Universiteit Antwerpen. Ik ben bestuurslid van de European Advertising Academy. Ik ben ook lid van Antwerp Tax Academy, het Antwerp Center for Responsible AI en de FEC Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Binnen FBE maak(te) ik deel uit van verschillende examencommissies, de fraudecommissie, faculteitsraad, Commissie Bijzondere Inschrijvingen en Studievoortgang (CBIS), Commissie Internationale Relaties (CIR), Facultaire Evaluatie Commissie en Commissie Academisch Personeel (FEC/CAP), toelatingscommissie Business Economics, en de bibliotheekcommissie, en was ik jarenlang (onder)voorzitter van de onderzoeksgroep Marketing. Ik ben lid van de Adviesdaad voor de master International Business: Strategic Marketing aan de Universiteit Maastricht en engageer me in verschillende beoordelingsteams, selectiecommissies en jury’s in binnen- en buitenland.

Engagement is één van de belangrijkste aspecten in moderne marketing: het creëren van betekenisvolle interacties, het opbouwen van relaties en het bevorderen van een gevoel van verbondenheid tussen een merk en alle stakeholders. Dat engagement ga ik graag aan als vice-rector.

Valorisatie en Duurzaamheid

Steven Van Passel

Ik ben gewoon hoogleraar milieueconomie en behaalde masters in de bio-ingenieurswetenschappen en economische wetenschappen aan de KULeuven en een doctoraat in de landbouweconomie aan de UGent. Nadien heb ik gewerkt als postdoc en docent aan het centrum voor milieukunde van de UHasselt. Sinds 2015 ben ik verbonden aan de UAntwerpen waar we de interactie tussen economie, technologie en omgeving bestuderen, zowel bij voedingssystemen, energiesystemen als in de context van een circulaire economie. Duurzaamheid heeft altijd centraal gestaan binnen mijn onderzoek en onderwijs. Momenteel ben ik woordvoerder van de onderzoeksgroep EnvEcon waar een 40-tal onderzoekers werken rond de economische en duurzaamheidsbeoordeling van innovatieve milieu- en energietechnologieën. Dit onderzoek is nauw verbonden met kennisvalorisatie en innovatie en er wordt dan ook sterk samengewerkt met diverse onderzoeksgroepen (bio-ingenieurs, materiaalwetenschappers,  chemici, biologen, toegepaste ingenieurs, sociale wetenschappers, …). Daarnaast wordt door de onderzoekers van onze onderzoeksgroep de economische impact van klimaat en de milieuwaardering van ecosystemen in kaart gebracht zowel in Europa als in het Zuiden (voornamelijk Oost-Afrika). Daarnaast heb ik het altijd belangrijk gevonden om het onderzoek te vertalen in advies en ben ik momenteel lid van verschillende adviesraden (op Vlaams en Europees niveau), zo ben ik bijvoorbeeld lid van het klimaatpanel voor de Vlaamse overheid en voordien van het stikstofexpertenpanel.

Sinds mei 2023 ben ik aangesteld als vicerector Valorisatie en ontwikkeling en ik zou graag deze boeiende opdracht verder zetten. Ik heb dus bestuurservaring aan de universiteit (bestuur IMDO, bureau onderzoeksraad, ondervoorzitter departement, IOF-raad) en buiten de universiteit (o.a. raad van bestuur Vlaamse Land Maatschappij) en was gedurende de vorige legislatuur (deeltijds) kabinetsraadgever Landbouw, Energie en klimaat.