Zonder studenten is er geen universiteit. Wie zich inschrijft, doet dat om een degelijke opleiding te krijgen, en dat bieden we ook. Maar student zijn is zoveel meer dan enkel dat diploma behalen. We willen studenten kansen bieden en hen stimuleren om veel bredere ervaringen op te doen. Een algemene intellectuele vorming, geëngageerd burgerschap met aandacht voor maatschappelijke problemen, een internationaal perspectief, een gezonde kritische en wetenschappelijk kijk op feiten en meningen, kunnen discussiëren zonder onmiddellijk te polariseren … De tijd als student is ook een periode waarin je nieuwe mensen leert kennen, met heel verschillende achtergronden, je ideeën over wat je wil in het leven vorm krijgen, je naast hard werk ook veel plezier kan maken.
De missie van de UAntwerpen benadrukt dat studenten een co-creërende rol hebben. Studenten hebben verwachtingen van de universiteit, maar de universiteit heeft ook verwachtingen ten aanzien van hen. Ze zijn niet zomaar klanten, ze moeten mee vorm geven aan de universitaire gemeenschap en zelf verantwoordelijkheden opnemen, individueel en in groep. We willen studenten die zich verbonden voelen met elkaar en met onze universiteit. Als universiteit moeten we er mee voor zorgen dat de mogelijkheden er zijn om een geslaagde studententijd te hebben, in al zijn dimensies.
Een aantal uitdagingen m.b.t. studenten lopen parallel met die van andere geledingen en die bespreken we in de meer algemene delen van deze beleidsvisie. Specifieke aandachtspunten die we willen aanpakken zijn:
Studentenaccommodatie is een blijvende zorg. We zoeken, samen met de andere Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs, naar een ruimer en voldoende gediversifieerd aanbod in samenwerking met de private markt. We kijken toe op het in de erfpacht afgesproken aanbod van sociale koten in de studentenhomes op de campus. We brengen dit ook op de agenda van de Stad Antwerpen.
We nemen initiatieven om door samenwerking met andere partners de vermindering van de werkingsbijdragen voor de sociale sector beter te kunnen verwerken.
We willen de waardering voor de studentenvertengenwoordigers (stuvers) nog explicieter maken, ook voor de decentrale stuvers. We onderzoeken verschillende methoden om dat te doen.
Net als bij medewerkers zien we ook bij studenten een toename van de behoefte aan psychosociale ondersteuning. Een deel van de studenten die er behoefte aan hebben, lijkt die kanalen niet altijd te vinden. We willen studenten met zorgnoden nog beter de weg wijzen naar de verschillende interne en externe initiatieven die bestaan, met aandacht voor de diversiteit van zorgnoden.
Studentenverenigingen leveren een belangrijke bijdrage aan een verbindende sfeer tussen studenten. We willen onze studenten stimuleren gebruik te maken van het ruime en diverse aanbod dat bestaat, gaande van traditionele studentikoze clubs, over koren en orkesten, tot verenigingen die zich richten tot specifieke doelgroepen.
We bekijken hoe we de communicatie naar studentenverenigingen via verschillende kanalen kunnen stroomlijnen.
Privatisering en regelgeving maken het steeds moeilijker voor studentenverenigingen om laagdrempelige en goedkope activiteiten te organiseren, op en naast de campus. Zeker in de buurt van de buitencampussen zijn er nog amper plaatsen waar studenten elkaar kunnen ontmoeten buiten de lessen. We bieden ondersteuning bij het begrijpen en kunnen opvolgen van de regelgeving, en zoeken actief mee naar oplossingen. We realiseren de geplande investeringen.
We zetten verder in op onze contacten met de Stad om een goed evenwicht te vinden tussen de vrijheid die studenten zoeken en de, tijdelijke en lokale, hinder die dat soms met zich mee brengt. We willen ervoor zorgen dat studenten een goede band opbouwen met de stad en hier ook een toekomst zien.