kandidaat rector

Herwig Leirs

 

Mijn loopbaan startte als student biologie aan de Universiteit Antwerpen in 1981. Ook toen was ik al geëngageerd als praeses en studentenvertegenwoordiger. Ik bleef aan de universiteit om te doctoreren, over de ecologie van knaagdieren in Tanzania. Van 1996-2001 woonden wij in Denemarken waar ik afdelingshoofd was in een klein onderzoeksinstituut. Daarna kwam ik terug naar de UAntwerpen, als prof voor dierkundige en ecologische vakken in de opleidingen Biologie, Diergeneeskunde en Biomedische Wetenschappen.

Mijn onderzoek concentreerde zich verder op de ecologie kleine zoogdieren, en dan vooral in omstandigheden waar knaagdieren schade toebrengen aan landbouw of drager zijn van infectieziekten, en vaak met veldwerk, vaak in Afrika. De laatste jaren bestuderen we in mijn onderzoeksteam vooral het verband tussen biodiversiteit, ecologische omstandigheden en het uitbreken van nieuwe infectieziekten. Zo hebben we o.a. verschillende projecten over Ebola, mpox en andere ziekteverwekkers in DR Congo, Tanzania en Ethiopia. Bijna al ons onderzoek gebeurt in internationale samenwerkingsverbanden. Onze onderzoeksgroep bestaat uit 5 professoren en een zestigtal medewerkers.

Mijn interesse in beleid bleef ook doorlopen. Na mijn terugkeer naar Antwerpen was ik achtereenvolgens voorzitter van de Onderwijscommissie Biologie, decaan van de Faculteit Wetenschappen en de afgelopen zeven jaar voorzitter van de Raad van Bestuur. Ondertussen was ik ook lid van verschillende andere commissies en werkgroepen over de faculteiten heen, waardoor ik de hele universiteit grondig leerde kennen. Ik was lid van het Bureau van VLIR-UOS, en kreeg verder beleidservaring als lid en momenteel voorzitter van de Raad van Bestuur van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (het moederbedrijf van onder meer ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael), lid van de Raad van Bestuur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en voorzitter van de vzw APOPO (bekend van de ratten die landmijnen detecteren). Ik ben ook lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van enkele buitenlandse onderzoeksinstellingen.

Uitdagingen en ambitie

Onze universiteit is goed bezig. We hebben schitterende opleidingen, nemen deel aan onderzoek op hoog internationaal niveau en we zijn maatschappelijk heel actief en zichtbaar. Er is dan ook geen drastische ommezwaai nodig, maar er zijn wel aandachtspunten die een creatieve aanpak vergen. Tegelijkertijd is onze huidige hoge kwaliteit geen vanzelfsprekende verworvenheid. Integendeel, we staan voor een periode met zeer grote uitdagingen, op veel vlakken. 

We zullen in de komende jaren dus een lange-termijn strategie moeten ontwikkelen waarbij 10-20 jaar vooruitgekeken wordt. De UAntwerpen heeft daarvoor zoveel troeven in handen dat we alle redenen hebben om dit optimistisch tegemoet te zien, en uit te kijken naar waar we tegen die tijd willen staan als Universiteit Antwerpen: een universiteit die nationaal en internationaal gewaardeerd wordt, met onderzoeksgroepen die in hun discipline bij de top horen, die studenten aantrekt zowel uit onze diverse regio als uit de nog meer diverse geglobaliseerde wereld, die mee in de voorhoede staat van de nieuwe en duurzame ontwikkelingen, die maatschappelijke impact heeft en die zich gedraagt naar het onlangs vernieuwde mission statement. 

Een Universiteit Antwerpen die deze weg opgaat, waar mensen bovendien graag werken en studeren, en die klaar is om zo de verbinding naar de toekomst te maken, daar wil ik mij als rector de komende jaren voor inzetten.

Mijn ruime beleidservaring en goede kennis van de universiteit zal me erg helpen om snel in gang te kunnen komen als ik verkozen word.

Klik hier voor een meer volledige bioschets.